Waniliowy torcik crispello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kremówkę schładzamy w zamrażalniku, piętnaście minut przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.
Ze szklanki mleka odlewamy 1/4 i wsypujemy do niej opakowanie waniliowego budyniu. Pozostałe mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu.
Rozcinamy laskę wanilii, wyciągamy tępą stroną noża nasionka i wkładamy je do miseczki. Korę wrzucamy do mleka.
Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy rozpuszczony budyń i czekamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Śmietankę ubijamy i powoli, po łyżeczce dodajemy ostudzony budyń. Następnie, nieustannie miksując dosypujemy mleko w proszku.
Kremem waniliowym przekładamy naprzemiennie biszkopt oraz wafle. Pozostawiamy w chłodnym miejscu, żeby ciasto zmiękło.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła. Pod sam koniec robienia polewy dodajemy wrzątek i bardzo energicznie mieszamy.
Komentarze