Przepis odgrzebany w zeszycie mamy. Wafel ,,na bogato'' doskonały do kawy a kolejnym atutem jest to, że można go chwycić do ręki i się zajadać :-)
60 min
Składniki:
5 jajek
20 dag cukru kryształu
50 dag masła
25 dag galaretki w cukrze
20 dag orzechów
20 dag herbatników
1 czekolada
1 łyżka kakao
2 łyżki soku z cytryny
4 płaty wafla (andruta)
Wafel "bogacza'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jaja ubijamy z cukrem na parze, studzimy najlepiej mieszając. Masło ucieramy na puch, dodajemy zimne jaja - ucieramy.
2.Czekoladę, orzechy, herbatniki i galaretkę kroimy w kostkę. Dodajemy do utartych z masłem jaj. Dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej sok z cytryny a trzecia część bez dodatków. Masą przekładamy wafel tak żeby masa z kakao była w środku. Wafel przyłożyć czymś ciężkim.
Komentarze