Wafelki czekoladowo-piernikowe

0 (0 ocen)

Małe co nie co na deser :)

Składniki:

  • 500 ml mleka
    150 g margaryny
    5 łyżek kakao
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1/2 szklanki kaszy manny
    2 łyżki cukru
    1 saszetka cukru waniliowego ( 16 g)
    2 kwadratowe wafle tortowe

    folia aluminiowa

Wafelki czekoladowo-piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać , dodać margarynę , kakao , przyprawę do piernika oraz cukier i cukier waniliowy.Gotować do rozpuszczenia się składników.
    Po tym czasie wsypywać powoli kaszę manną cały czas mieszając.
    Urwać duży kawałek foli aluminiowej położyć na nią jeden wafel , wylać na niego gorącą masę , rozprowadzić równomiernie po całości. Przykryć drugim waflem. Zawinąć w folię aluminiową . odstawić do lodówki na 3-4 h a najlepiej na całą noc.
    Gotowy wafel kroić w kroić w nie duże kostki ( 6x6)

Porady

Wafelki nie są zbyt słodkie , jeśli wolimy słodsze desery radzę podwoić ilość cukru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

reniferki