Wafle z masą kakaową

4.5 (187 ocen)

Kto nie lubi domowych wafelków? Te są pyszne i łatwe do przygotowania.

Składniki:

  • 1 paczka kwadratowych wafli
    1 kostka margaryny (250 g)
    1 szklanka słodkiej śmietanki (30% lub chudsza)
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżki kakao
    1 czubata łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z masą kakaową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, śmietankę, cukier i przesiane kakao wkładamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż margaryna się stopi, a cukier rozpuści. Do gorącej masy wsypujemy żelatynę i mieszamy, chwilę podgrzewamy, nadal mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
  • 2. Masę lekko studzimy. Przestudzoną gęstniejącą masą przekładamy wafle. Zawijamy w papier, przykładamy z wierzchu deskę do krojenia lub sztywny karton, obciążamy i odstawiamy na kilka-kilkanaście godzin w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować