Wafle z galaretką

4.5 (145 ocen)

  • 40 min

smaczne i pyszne wafelki, zawsze wychodzą

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
    1 margaryna
    1/2 szklanki śmietany
    1 lub 2 op. galaretki (ja użyłam 2 różnych )
    cukier waniliowy
    opakowanie wafli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku na małym płomieniu rozpuścić margarynę z cukrem.
    Doda śmietanę i galaretkę. Mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Jeśli chcemy uzyskać dwa kolory dzielimy masę na połowę. Do jednej dodajemy np. czerwoną a do drugiej żółtą galaretkę. Nie dopuścić do zagotowania się masy. Należy ją delikatnie podgrzewać i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
    Masę ostudzić na kuchni, a następnie wstawić do lodówki od czasu do czas mieszać aby całkowicie nie zastygła. Moja masa chłodziła się ok. 20 minut w chłodziarce. Tak półmiękką masą przełożyć wafle.

Porady

Aby wafle były smaczniejsze należy użyć cieńszych wafli typu andruty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować