Idealna przystawka a zarazem świetna przekąska np.na kolację
60 min
Składniki:
2 wafle prostokątne
3 uda z kurczaka
1 jajko
20 dkg kurek(nie jest to konieczne)
sól,pieprz,bułka tarta
natka pietruszki
1 pomidor
kilka plastrów sera żółtego
ketchup do dekoracji
Waflowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka odgotowujemy.Rosół jaki nam się nagotuje możemy wykorzystać do zupy(ja tak zrobiłam i dodałam kurki by zupka była aromatyczna a kilka wyjęłam do zmielenia z mięskiem).
2.Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,sól,pieprz,jajko.Mieszamy na gładką masę.
3.Smarujemy wafle powoli i równomiernie by ich nie połamać.
Zostawiamy niezwinięte na ok.5min. by wafle zmiękły.Po czym zwijamy je w rolady.
4.Wkładamy na 15 min do lodówki by dobrze się skleiły.Kroimy je na ukos i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Zapiekamy ok.15min. w nagrzanym do temp.180*C piekarniku.
5.Pomidora kroimy w półplasterki,układamy na nim roladki.Dekorujemy serem żółtym,ketchupem,szczypiorkiem.
Porady
Dodatkowo możemy zrobić ruloniki z sera lub szynki i mamy idealną przystawkę na zimną płytę.
Komentarze