Walentynkowa tarta z prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

Pyszna, krucha szarlotka w walentynkowym wydaniu...

Składniki:

  • Składniki na formę o średnicy 20 cm:

    220 g mąki pszennej
    150 g zimnej margaryny
    1 żółtko
    50 g cukru

    PRAŻONE JABŁKA:

    1/2 kg jabłek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka masła
    100 g brązowego cukru
    pół łyżeczki mielonego cynamonu
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Tarty Desery

Walentynkowa tarta z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę i cukier, wbić żółtko i dodać pokrojoną w kostkę schłodzoną margarynę. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią kuchenną i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • 2. PRAŻONE JABŁKA:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
    W rondelku rozgrzać masło. Wrzucić jabłka, cukier i cynamon. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż jabłka będą pływały w tzw. syropie. Zdjąć z ognia.
  • 3. Ciasto wyciągnąć z lodówki. Podzielić na 2 części. Większą wylepić dno i boki formy do tarty wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia na który należy wysypać kulki ceramiczne, suchy groch lub fasolę, by obciążyć ciasto. Podpiec je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
  • 4. W tym czasie pozostałą część ciasta należy rozwałkować i powykrawać z niej serca.
    Podpieczony spód wyciągnąć, usunąć papier, wyłożyć jabłka i wierzch przykryć powykrawanymi sercami. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach.
    Upieczone i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować