(na 4 duże serca):
Ciasto:
4 jajka
125 g cukru
30 g drożdży świeżych
600 ml mleka
1200 g mąki pszennej
4 łyżki stopionego, klarowanego masła
2 łyżki skórki cytrynowej
szczypta soli
+ 1 rozkłócone z łyżką mleka jajko do posmarowania
Kruszonka:
25 g zimnego masła
50 g mąki
30 g cukru
Walentynkowe chałki w kształcie serc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szklanki mleka, łyżki cukru, dwóch łyżek mąki oraz drożdży robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż "ruszy". W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy powstały rozczyn, pozostałą mąkę oraz mleko. Wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy letnie, stopione masło, pianę z białek oraz skórkę cytrynową. Powstałe ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 h).
2.Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 części. Bierzemy jedną część i dzielimy jeszcze na 3. Każdą z trzech części formujemy na wałek o długości ok. 60 - 70 cm i średnicy ok. 1 - 1,5 cm. Pleciemy klasyczny warkocz. Z powstałego warkocza formujemy serce: oba końce warkocza zawijamy do środka i mocno zlepiamy (tak, żeby się nie rozeszło podczas pieczenia). Tak samo postępujemy z pozostałymi 3 częściami. Gotowe serca układamy na blaszce w dużych odległościach ( ja wykorzystałam dwie blaszki, serca bardzo rosną). Odstawiamy na ok. 15 min do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę.
3.Z podanych składników wyrabiamy kruszonkę.
Po ponownym wyrośnięciu smarujemy serca rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy chałki na złoto - brązowy kolor w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 25 - 30 min. Studzimy na kratce. Podajemy z masełkiem :)
Smacznego! :)
Komentarze