Walentynkowe lamingtony

0 (0 ocen)

Tradycyjne lamingtony, zwane też kudłacze, obtoczone są w polewie czekoladowej i kokosie. Ja częśc obtoczyłam w rozpuszczonej galaretce i kokosie.

Składniki:

  • 5 jajek
    - 120g cukru
    - 180g mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    - 2 galaretki czerwone (smak dowolny)
    - 500 ml wody
    - ok. 250g wiórek kokosu

Walentynkowe lamingtony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbić jajka i wsypać cukier, ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 – 8 minut.
    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Masę przelać do przygotowanej formy (20cm x 20 cm), wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić. Z biszkoptu wykroić foremką w kształcie serca ciasteczka.

    Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić. Gotowe „serduszkowe” biszkopciki moczyć w galaretce, a następnie obtoczyć w wiórkach kokosu. Gotowe ciastka odstawić na godzinę do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy