Chyba nie ma nic bardziej romantycznego niż walentynkowa niespodzianka zrobiona własnoręcznie.Moja propozycja to walentynkowe delikatne,kruche ciasteczka.Inspiracja: Słodkie fantazje.
Składniki:
150 g mąki tortowej
150 g mąki krupczatki
150 g zimnego masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
skórka otarta z 1/2 cytryny
czerwony barwnik
Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy,dodajemy masło.Siekamy,aż powstaną małe grudki jak na kruszonkę.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Jeśli używamy barwnika w proszku,należy go rozpuścić w 1 łyżce wody.Ciasto formujemy w kulę,owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm.Jeżeli ciasto będzie się kleić możemy lekko podsypać mąką,ale nie za dużo.Foremką w kształcie serduszka wykrawamy ciasteczka.Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180'C.
Komentarze