Walentynkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie galaretki rozpuszczam w 2 szkl wrzątku. Odlewam ok 100ml do szklanki. Odstawiam do schłodzenia.
Gdy galaretka zaczyna widocznie gęstnieć ubijam jogurty mikserem. Dodaję do nich suchą śnieżkę kiedy na jogurcie zobaczę pęcherzyki powietrza. Całość ubijam 5 min.
Do ubitej masy dodaję powoli galaretkę i miksuję aby wszystko się rozmieszało.
2.Przygotowuję 2 pucharki. Na dnie układam nasączone biszkopty. Zalewam 2 łyżkami masy, wkładam do lodówki by się ścięło. zapobiegnie to wypływaniu biszkoptów. Zalewam masą do połowy i znów kładę warstwę nasączonych biszkoptów. Ostrożnie zalewam +warstwa biszkoptów. Ma ostatnią warstwę zostawiłam sobie trochę pianki, którą wylewam oraz wykładam pociętą galaretkę ze szklanki. Dekoruję
Porady
Można masę odstawić do całkowitego zastygnięcia. I tak jak widać na zdjęciu pociąć w kostkę.
Komentarze