Walentynkowe trufle

0 (0 ocen)

Trufle to deser idealny na każdą okazje. Z okazji walentynek przybrały u mnie kształt serca! Część trufli można także obtoczyć w cukrze pudrze.

Składniki:

  • • 200 gram czekolady gorzkiej, 70% kakao,
    • 50 gram mlecznej czekolady,
    • 110 gram śmietanki 30%,
    • 55 gram masła,
    • 50 gram cukru pudru,
    • 30 ml likieru czekoladowego,
    • Kakao do oprószenia trufli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Trufle

Walentynkowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zastygnięta masa 1. Śmietankę przelewamy do garnuszka. Dodajemy do niej połamaną czekoladę, masło oraz cukier puder. Tak przygotowane składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej masy dodajemy likier. Płynną masę truflową odstawiamy na kilka godzin do zastygnięcia (np. na noc). Najlepiej by znajdowała się ona w naczyniu o płaskim dnie. Masa powinna być rozlana na wysokość około 1,5 cm ( by potem było łatwo wycinać serca).
  • wyjęta masa 2. Zastygnięty truflowy blok wyjmujemy na deseczkę. Aby łatwo wyszedł delikatnie podgrzewamy dno garnuszka, a brzegi masy oddzielamy nożem.
  • wycięte serca 3. Z otrzymanego bloku wycinamy za pomocą foremki serca.
  • formowanie serc 4. Powstałe „okrawki” formujemy w kule truflowe lub napełniamy nimi foremkę, dokładnie ugniatając i wyciskamy serca.
  • obtaczanie w kakao 5. Powstałe trufle obtaczamy z kakao. Gotowe serca przechowujemy w chłodzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować