Walentynkowy deser – „Kocham Cię!”

4.5 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Ten deser mówi wszystko – bez zbędnych słów, swoją pracą i zaangażowaniem możemy wyrazić swoje uczucie : )

  • 60 min

Składniki:

  • Waniliowe serca:
    50ml mleka
    100ml słodkiej śmietanki 30%
    1 łyżka cukru
    0,5 opak. cukru wanilinowego
    1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:
    2 galaretki czerwone
    100 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowy deser – „kocham cię!” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy mase panna cotta 1. Do rondelka przelewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier wanilinowy i cukier zwykły, nastawiamy na palnik i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę, mieszamy tak długo aż całkowicie się rozprowadzi. Przelewamy to do mniejszych 2-3 miseczek lub na jedno większą powierzchnię, tak by grubość była ok 1,5-2cm. Po całkowitym zastygnięciu wycinamy ostrym nożem zgrabne serca i za pomocą silikonowej szpatułki odrywamy je od powierzchni i delikatnie przekładamy na brzeg lampki na wino lub pucharka.
  • wykrawamy serca 2. Zaczynając od środka serca i kierując się na boki dociskamy je do krawędzi aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, tak by serce mocno przywarło i potem nie wlała się pod nie galaretka. Pucharki układamy w pozycji poziomej. Galaretki (truskawkowe lub wiśniowe) rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Gdy zaczynają tężeć wlewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Na koniec śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder – bitą śmietaną dekorujemy deser
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować