Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę.
40 min
Składniki:
1 galaretka cytrynowa
400 ml słodkiej śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
150 ml likieru jajecznego
250 g sera mascarpone
2 andruty
świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji
złoty krokant do dekoracji
Walentynkowy deser z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia
2.Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder,na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem.
Komentarze