Walentynkowy kielich pełen serca

0 (0 ocen)

  • 30 min

Deser lekki, delikatny, w sam raz na wspólny wieczór. Idealny do wina :)

  • 30 min

Składniki:

  • mleko 500 ml.
    10 dkg żelatyny
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    woda
    1,5 op. truskawkowej galaretki
    cukrowe serduszka do dekoracji

Walentynkowy kielich pełen serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie ciepłej wody, rozmieszać i dodać do mleka. Dosypać cukier waniliowy, mieszać do rozpuszczenia się składników, ale nie gotować.
    Wylać do pojemnika/dużego talerza, tak żeby płyn miał ok. 1 cm -1,5 cm. wysokości.
    Po ostygnięciu wstawić do lodówki żeby stężało. (Najlepiej zrobić ro dzień przed podaniem).
  • 2. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, dodając jedynie mniejszą ilość wody. (Ja na 3 kielichy miałam 650 ml. wody i półtorej galaretki). Studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Gdy galaretka tężeje, wykrawamy z mlecznej galaretki serduszka (uwaga, są bardzo delikatne!) i ostrożnie nakładamy/przyklejamy do ścianek kieliszka (ja do deseru użyłam szerokie kieliszki do martini). Zalewamy galaretką i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 4. Przed samym podaniem resztę mlecznej galaretki wrzucam do pojemnika i blenderuję, nakładam na wierzch kielicha i dekoruję cukrowymi serduszkami. (W wersji mniej light można użyć bitej śmietany :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy