Od niedawna zaczęłam bawić się dekorowaniem tortów i innych wypieków i na walentynki postanowiłam stworzyć coś wyjątkowego.
1 godz. 30 min
Składniki:
250 g masła (lub margaryny)
3/4 szklanki cukru
4 całe jajka
250 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżki kakao (opcjonalnie)
100 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
5-6 łyżkek mleka
100 g mlecznej czekolady
75 ml śmietanki 30%
lukier plastyczny w różnych kolorach
kolorowe perełki cukrowe
Walentynkowy zestaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajka, ciągle miksując. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i kakao, dokładnie zmiksować. Na koniec dać roztopioną gorzką czekoladę i mleko, wymieszać aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Rozłożyć ciasto do formy na muffinki, do 3/4 wysokości papilotek. Resztę ciasta przełożyć do foremki (ok. 10 cm średnicy), wyłożonej papierem do pieczenia. Muffinki piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez ok. 20 min, ciasto w foremce będzie wymagało nieco dłuższego czasu pieczenia (ok. 30-35 minut) - najlepiej piec go do suchego patyczka.
2.Przygotowanie ganache: Mleczną czekoladę połamać, przełożyć do miseczki. Do rondelka z grubym dnem przelać śmietankę, podgrzewać prawie do wrzenia (nie gotować). Czekoladę zalać śmietanką, wymieszać do całkowitego połączenia.
3.Wystudzone muffinki i ciasto smarować ganache.
4.Z rozwałkowanego lukru plastycznego wycinać kółka odpowiadające wielkości papilotek, następnie przykleić je do każdej papilotki. Ciasto również pokryć równomiernie lukrem plastycznym. Z pozostałego lukru plastycznego wykonywać przeróżne walentynkowe ozdoby. Jak zawsze, ogranicza nas jedynie wyobraźnia :)
Komentarze