Warzywa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, pora pokroić na ok 3 cm kawałki.
Zagotować ok 2 litry wody, wrzucić do niej kalafiora i gotować 1 minutę, odcedzić, następnie do wody wrzucić brokuła i gotować ok 30-40 sekund, następnie obgotować pora (przez ok minutę).
2.Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać do niego mąkę, wszystko zalać zimnym mlekiem i zagotować dokładnie mieszając. Doprawić do smaku musztardą, solą, pieprzem czarnym, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym.
3.Warzywa układać naprzemiennie na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub naczyniu żaroodpornym), oprószyć solą, pieprzem ziołowym, odrobiną czosnku, ułożyć plastry sera żółtego i zalać sosem beszamelowym.
Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20-25 min, w 200*
Komentarze