Warzywa pod beszamelem

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    1 mały brokuł
    1 por

    BESZAMEL:
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    czosnek granulowany
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny

    DODATKOWO:
    kilka plastrów sera żółtego

Warzywa pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, pora pokroić na ok 3 cm kawałki.
    Zagotować ok 2 litry wody, wrzucić do niej kalafiora i gotować 1 minutę, odcedzić, następnie do wody wrzucić brokuła i gotować ok 30-40 sekund, następnie obgotować pora (przez ok minutę).
  • 2. Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać do niego mąkę, wszystko zalać zimnym mlekiem i zagotować dokładnie mieszając. Doprawić do smaku musztardą, solą, pieprzem czarnym, gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym.
  • 3. Warzywa układać naprzemiennie na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub naczyniu żaroodpornym), oprószyć solą, pieprzem ziołowym, odrobiną czosnku, ułożyć plastry sera żółtego i zalać sosem beszamelowym.
    Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 20-25 min, w 200*

Komentarze

Podobne przepisy