Warzywa w tempurze

4.49 (174 ocen)

Chrupiące warzywka w cieście. Doskonały dodatek do obiadu ale nie tylko, ponieważ można zrobić z nich świetną przekąskę lub przystawkę, podaną z sosem ostrym lub słodko kwaśnym.

Składniki:

  • Tempura:
    mąka - 1 szkl.
    woda gazowana - 1 szkl. ( zimna )
    sól - 3/4 łyżeczki
    pieprz czarny mielony - 1 szczypta
    jajko - 1 szt.

    Warzywa:
    różyczki brokuła - kilkanaście szt.
    marchewka - 2 szt.
    cebula biała - 1 szt.

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Warzywa w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce umieścic przesianą mąkę. Dodać jajko, sól, pieprz i lodowatą wodę gazowaną. Dokładnie zmiksować. Odstawić do lodówki na 30 min.
  • 2. Warzywa umyć, marchew pokroić na mniejsze kawałki i umieścic w parowarze na 5 min.
    (warzywa będą chrupkie i nie stracą koloru)
  • 3. Cebulę pokroić w plastry i wraz z innymi warzywami zanurzyć w cieście.
    W garnku rozgrzać olej. Wrzucić warzywa w cieście. Smażyć na złocisty kolor z każdej strony. Wyciągnąć na papierowy ręcznik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Cebula Marchewka Tempura Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować