Warzywa z soczewicą i kurczakiem

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Soczewica jest wyjątkowa i nie każdy zna jej smak. Ja szukałam przepisu i natchnienia na coś, czego nie jadłam a co jest zarazem łatwe w przyrządzeniu. Ten przepis udoskonaliłam wedle własnych upodobań i jest pyszne, naprawdę :)

  • 30 min

Składniki:

  • Por 110 g (1 średni)
    Marchew300 g (3 średnie)
    Soczewica zielona 200 g (1 szkl.)
    Czosnek14 g (2 ząbki)
    Bulion warzywny 250 g (250 ml)
    Koncentrat pomidorowy 30%16 g (2 płaskie łyżeczki)
    Masło extra 5 g
    Pieprz czarny, zmielony1 g (1 szczypta)
    Udko z kurczaka wieksze
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa z soczewicą i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szklankę zielonej soczewicy zamoczyć w wodzie i zostawić na noc.
    2. Ugotować rosołek na udku z kurczaka
    3. Warzywa starannie myjemy. Następnie kroimy por. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, obieramy dwa ząbki czosnku i siekamy.
    4. Na rozgrzaną patelnię dodajemy 5 gram masła. Po chwili wrzucamy por, marchewkę, czosnek i dusimy, aż warzywa zmniejszą swoją objętość.
    5. Odcedzamy soczewicę i dodajemy ją do reszty składników wraz z szklanką rosołku. Dusimy około 10 minut
    6. Następnie dodajemy pokrojone na drobno mięsko z udka kurczaka.
    7. Na sam koniec dodajemy pieprz , dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, ewentualnie inne przyprawy (opcjonalnie), całość mieszamy przez minutę.

Porady

1. Zamiast udka można dodać np podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka Wedle uznania :) 2. Czosnku można dodać mniej, zależy jak kto lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować