Warzywa z pieczarkami w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obrać ,pokroić,podsmażyć razem z drobno pokrojoną jedną cebulą,następnie dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę i warzywa ,przyprawić do smaku solą i pieprzem,smażyć przez około 10 minut na słabym ogniu.
2.Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać mąkę(2 łyżki) i część ciepłego mleka,wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą przesianą mąkę,jajko i resztę mleka,posolić.Wyrobić ciasto tak,aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza.Gdy ciasto odstaje od ręki i ścianek naczynia,wlać powoli roztopione masło,ciągle ciasto wyrabiając,przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wyłożyć je na obsypaną mąką stolnicę.Rozwałkować i wykroić formą w której będziemy piec dwa krążki.(ja użyłam tortownicu o śr 24 cm)
3.Tortownicę wysmarować tłuszczem,obsypać mąką.Na dno ułożyć jeden krążek na niego przygptowane warzywa ,przykryć krążkiem drugim.Wierzch posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i posypać drobno pokrojoną cebulą (Aby cebula nam się nie wysuszyła i nie przypaliła podczas pieczenia ,skrapiam ją przed nałożeniem niewielka ilością tłuszczu)
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180-200 st.C przez około 35 min.
Komentarze