warzywka w cieście francuskim + sos

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny przepis na szybki obiad

  • 40 min

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego

    2 opakowania warzyw mrożonych (polecam te z Lidla albo Aldiego- nazywają się warzywka w maśle, ale oczywiście mogą być inne mieszanki)

    rozbełtane jajko

    pół szklanki mleka albo wody

    tarty żółty ser
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sosy

Warzywka w cieście francuskim + sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Co i jak?

    Mrożonki wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy (jeśli ich nie ma w składzie!), dodajemy pół szklanki mleka/wody i dusimy do miękkości.

    Ciasto otwieramy, rozkładamy. PRZESTUDZONE warzywka układamy na cieście, nie za grubo, bo będzie problem z zawijaniem, a podczas pieczenia wam wszystko wypłynie i klops.

    Posypujemy żółtym serem (kwintesencja smaku w całości...), zawijamy, wierzch smarujemy rozbełtanym jajcem i wstawiamy do piekarnika o temp 180', aż do zarumienienia ciasta.

    Do dania idealnie pasuje sosik czosnkowo- koperkowy :)

    1 duży kubek jogurtu naturalnego

    2 łyżki majonezu

    suszony koperek i czosnek granulowany (jak macie świeże, tym lepiej)

    sól, pieprz do smaku

    łyżeczka cukru



    finito!

    Dziś zaszalałam i dodałam do warzyw kurczaka, z którym "bawiłam się" wczoraj i zrobiłam rewelacyjną panierkę rodem z kfc :P

    Efekt? niebo w gębie- dosłownie!
    Smacznego!

Porady

oczywiście można dodać kurczaka albo inne mięsko

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować