Warzywna kieszonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 stopni C.
2.Ciasto francuskie pokrój na 4 równe części i rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym z prostokątów zrób nacięcia – wykrój w nich mniejszy prostokąt, pozostawiając około 2-centymetrowy brzeg. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż urośnie i stanie się złociste (około 15-20 minut).
3.Różyczki brokuła ugotuj na parze.
4.Pokrój cebulę w piórka, paprykę w słupki, a pieczarki w ćwiartki.
5.Na patelni rozgrzej olej i podsmażaj warzywa, aż zmiękną, ale papryka pozostanie lekko chrupiąca. Dopraw solą i pieprzem, dodaj musztardę oraz ocet i podsmażaj przez chwilę, aż smaki się połączą.
6.Wyciągnij ciasto z pieca, natnij lekko wzdłuż wewnętrznej krawędzi i delikatnie podważ daszek ciasta (odłóż go na bok).
7.Na ciasto nałóż warzywa z patelni oraz brokuły. (* Jeżeli po posmarowaniu ciasta zostało ci jajko, możesz je usmażyć i położyć razem z warzywami na ciasto.) Wszystko przykryj daszkiem i podawaj.
Komentarze