Warzywna obiadowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W wolnych chwilach lubię przyrządzać sałatki i surówki.

Składniki:

  • ● 4 kg ogórków
    ● 50 dag cebuli
    ● 50 dag kolorowej papryki
    ● 2 łyżki soli
    ● 1/2 szkl. cukru
    ● 1 szkl. oleju
    ● szkl. octu 10-proc.
    ● pęczek koperku
    ● pęczek natki pietruszki
    ● pieprz
    ● kilka ząbków czosnku

Warzywna obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i kroimy
    w talarki, cebulę i paprykę
    – w kostkę. Wkładamy do
    miski i solimy. Po ok. 3 godz.
    odlewamy wodę i dodajemy
    cukier, olej i ocet. Mieszamy.
  • 2. Dodajemy posiekany
    koperek, natkę i czosnek.
    Mieszamy, pieprzymy. Z zalewą
    przekładamy do słoików.
    Dno garnka wykładamy
    papierem. Słoiki w garnku
    zalewamy zimną wodą (do
    3/4) i powoli podgrzewamy,
    aż pojawią się bąbelki powietrza,
    a pokrywki będą ciepłe.
    Przechowujemy w spiżarce
    lub lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy