Warzywna serenada

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mój pomysł na sycący i zdrowy obiad bez mięsa dla całej rodziny. W mgnieniu oka wszystko zostało skonsumowane, mimo iż moi domownicy to mięsożercy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -100 g sera feta
    -7 dużych ziemniaków
    -3 czerwone cebule
    -pół papryki czerwonej
    -pół papryki zielonej
    -pół bakłażana
    -kawałek pora (biała część)
    -1 łyżka soli gruboziarnistej
    -1 łyżka czosnku granulowanego
    -1 łyżka świeżego posiekanego tymianku
    -4 łyżki sosu chili
    -6 łyżek oliwy z oliwek+2 łyżki do nasmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Warzywna serenada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek granulowany, sól i tymianek dokładnie mieszamy z oliwą z oliwek.
  • 2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Zalewamy oliwą z przyprawami i dokładnie mieszamy.
  • 3. Obranego bakłażana i pora kroimy w krążki, paprykę w paseczki, cebulę w ósemki. Wrzucamy do osobnych miseczek (lub zostawiamy pokrojone osobno, tak żeby ich nie łączyć).
  • 4. Na spodzie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego układamy połowę talarków ziemniaczanych, następnie cebulę, bakłażana, wylewamy sos chili, por, paprykę i przykrywamy pozostałymi talarkami ziemniaczanymi.
  • 5. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach, następnie na ziemniakach układamy pokrojony w plasterki ser feta i pieczemy jeszcze 15 minut.

Porady

Zapiekankę możemy również upiec na blaszce wyłożonej folią aluminiową, oraz w prodziżu również wyłożonym folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować