Pyszne, chrupiące kuleczki warzywno ryżowe, z lekko ciągnącym się serem cheddar w środku, który nadaje im niepowtarzalny smak. Robią furorę zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych.
Warzywne kuleczki z ryżem i sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę posiekać drobno, podsmażyć na łyżce oleju. Dodać liście szpinaku i poddusić 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie. Odstawić do ostygnięcia.
2.Paprykę posiekać w drobną kosteczkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W dużej misce wymieszać ryż, paprykę, ser, szpinak z cebulką, jajko i mąkę. Wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem.
3.Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować małe kuleczki i wkładać na patelnię partiami. Kuleczki należy smażyć z każdej strony na złoty kolor, przewracać (delikatnie) dopiero gdy na spodzie utworzy się cienka, chrupiąca warstwa. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem ziołowym.
4.Sos ziołowy. Wszystkie zioła drobno posiekać. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu. Smacznego!
Komentarze