Warzywne lasagne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo dobry przepis na lasagne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu lasagne
    250 g sera mozzarella
    sos pomidorowy
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 średnia cebula, drobno posiekana
    3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku,
    1 świeże czerwone chili, drobno posiekane
    25 oliwek bez pestek
    2 łyżki kaparów, odsączonych
    4 duże świeże pomidory pokrojone w ćwiartki
    500 g pomidory śliwkowe, z puszki
    20 świeżych liści bazylii
    sól
    czarny pieprz
    Grillowane warzywa
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    2 cukinie, w plasterkach
    1 bakłażan, pokrojony
    2 garście pieczarek
    300 g świeżej kapusty lub szpinaku
    1 ząbek czosnku

    Cytrynowa ricotta
    500 g sera ricotta
    1 średniej wielkości cytryna, sok i skórka
    1 garść świeżej bazylii, posiekanej
    1 szczypta soli morskiej
    1 szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywne lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku.
    Dodaj cebulę, czosnek i chilli i smaż przez kilka minut.
    Dodaj oliwki, kapary i świeże pomidory i gotuj kilka minut, zanim dodasz resztę składników.
    Gotować przez 10 minut, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez pół godziny pod przykryciem.
    Przygotować grillowane warzywa.
    Natrzeć cukinię i bakłażan oliwą i solą i grillować je w piecu w temperaturze 200 ° C przez około 10 minut.
    Rozgrzać oliwę na patelni, dodać czosnek, grzyby i szpinak i dusić przez kilka minut.
    Można też zgrillować cukinię i bakłażana na patelni, istotne jest to, żeby nie były zbyt mokre.
    Zrobić cytrynową ricottę.
    Umieść ser ricotta w misce, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć cytrynę.
    Dodać bazylię, sól i pieprz i wymieszać wszystko razem.
    Lasagne.
    Rozgrzej piekarnik do 175oC.
    Zacznij od cienkiej warstwy sosu pomidorowego, przykryć warstwą makaronu lasagne, następnie cytrynowa ricotta, grillowane warzywa, szpinak i na koniec sos pomidorowy. Powtórz 2-3 razy, do zużycia wszystkich składników.
    Na ostatnią warstwę nałożyć ser mozzarela.
    Piec w piekarniku przez 40-50 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować