Warzywno-mięsny tort

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Czy zawsze tort musi kojarzyć się z czymś słodkim? Nie! Taki też jest mój warzywno-mięsny tort z pyszną majonezowo-czosnkową masą.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Blaty tortu:
    -150ml mleka,
    -500g mąki,
    -30g drożdży,
    -120g musztardy,
    -4 łyżki miodu,
    -3 łyżki oleju,
    -2łyżki majeranku,
    -łyżeczka cukru.

    Krem majonezowo-czosnkowy:
    -400ml majonezu,
    -cały czosnek,
    -pieprz,
    -papryka ostra w proszku.

    Warzywa:
    -1 brokuł,
    -1 kalafior,
    -pół puszki kukurydzy,
    -1 por,
    -1 papryka,
    -kalarepa,
    -cukinia

    Dodatkowo:
    -300g piersi z kurczaka,
    -przyprawa do drobiu,
    -curry.
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Przystawki

Warzywno-mięsny tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaty tortu:
    Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dosypujemy cukier i mąkę (ważne by zaczyn miał konsystencję śmietany). Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
    Pozostałą część mąki przesiewamy do osobnej miski, dodajemy, miód, musztardę, majeranek i olej. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Gdy składniki się połączą dodajemy wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy rękami ok. 10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godz.
  • 2. Warzywa:
    W czasie gdy nasze ciasto rośnie, w dwóch garnkach nastawiamy wodę i dosypujemy łyżeczkę soli, gdy będzie wrzeć, dolewamy ok. pół literatki mleka i wrzucamy do jednego garna brokuł, następnie do drugiego kalafiora (warzywa wcześniej muszą być podzielone na różyczki).
    Gotujemy do miękkości, ok. 7-10 minut.
    Kukurydzę odcedzamy z wody, pora i paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Blaty do tortu:
    Gdy nasze ciasto wyrosło przekładamy do tortownicy, która ma dno wyłożone wcześniej papierem, a boki posmarowane masłem i wysypane bułką tartą (tortownica o średnicy 25-28cm).
    Odstawiamy znów na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, do zrumienienia wierzchu (ok.40-50minut).
  • 4. Dodatkowo:
    Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawą do drobiu i curry. Mieszamy, smażymy.
  • 5. Krem:
    Majonez przekładamy do miseczki, czosnek obieramy i kroimy w drobniutką kostkę, dodajemy do majonezu, przyprawiamy do smaku.
  • 6. Łączenie:
    Upieczony i wystudzony chleb musztardowy przekrawamy na dwa. Smarujemy kremem i wykładamy brokuł, kukurydzę i paprykę. Następnie polewamy ketchupem (jak ktoś lubi), przykrywamy blatem. Drugi blat także smarujemy kremem, wykładamy kalafiora, pora i mięsko. Możemy tutaj na wierzch dołożyć kremu. Zakrywamy.
    Wierzch smarujemy masą. Robimy różę z kalarepy i listki z cukinii. Dekorujemy.
    Smacznego. :)

Porady

Ważne, by dodać mleko do gotowania brokułu i kalafiora, ponieważ warzywa te wypłukują nam wapń z kości. Zobojętniając środowisko mlekiem unikniemy nieprzyjemnych sytuacji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować