Warzywno-mięsny tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort naleśnikowy z farszem warzywnym, z dodatkiem mielonego mięsa z szynki. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu, na pewno zachwyci całą rodzinę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    -2 jaja
    -2 szklanki mąki pszennej
    -1 szklanka mleka
    -1 łyżka oleju rzepakowego+kilka kropel do pierwszego smażenia
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/2 szklanki wody gazowanej

    Farsz:
    -300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    -2 średnie marchewki
    -1 cebula biała
    -1 cebula czerwona
    -1 duża pietruszka
    -1 średni por
    -1 mały seler
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej
    -2 łyżeczki czosnku granulowanego
    -1 łyżeczka majeranku
    -sól i pieprz
    -olej rzepakowy do smażenia
    -1/2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    -oregano suszone i oliwki do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warzywno-mięsny tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w głębokiej misce. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 20 minut na "odpoczynek".
  • 2 2. W tym czasie w garnku z rozgrzanym olejem podsmażamy przez 5 minut pokrojone w kostkę cebulę białą i czerwoną oraz pokrojony w plasterki por.
  • 3 3. Dodajemy starte na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Gdy tak się stanie dodajemy mięso wymieszane z papryką ostrą i czosnkiem granulowanym oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły i zdejmujemy z ognia.
  • 4 4. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju rzepakowego (tylko do pierwszego smażenia). Łyżką wazową nabieramy ciasto, wylewamy na patelnię, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Z podanych proporcji wyjdzie ok 8 naleśników.
  • 5 5. Naleśnik układamy na talerzu. Rozsmarowujemy około 2 łyżki farszu. Znów naleśnik, farsz, naleśnik, farsz i tak przygotowujemy 6-7 warstw. Górę tortu przykrywamy ostatnim naleśnikiem. Posypujemy oregano. Dekorujemy oliwkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować