Warzywno-mięsny tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w głębokiej misce. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 20 minut na "odpoczynek".
2.W tym czasie w garnku z rozgrzanym olejem podsmażamy przez 5 minut pokrojone w kostkę cebulę białą i czerwoną oraz pokrojony w plasterki por.
3.Dodajemy starte na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Gdy tak się stanie dodajemy mięso wymieszane z papryką ostrą i czosnkiem granulowanym oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły i zdejmujemy z ognia.
4.Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju rzepakowego (tylko do pierwszego smażenia). Łyżką wazową nabieramy ciasto, wylewamy na patelnię, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Z podanych proporcji wyjdzie ok 8 naleśników.
5.Naleśnik układamy na talerzu. Rozsmarowujemy około 2 łyżki farszu. Znów naleśnik, farsz, naleśnik, farsz i tak przygotowujemy 6-7 warstw. Górę tortu przykrywamy ostatnim naleśnikiem. Posypujemy oregano. Dekorujemy oliwkami. Smacznego!
Komentarze