Warzywny bigos z dynią

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na alternatywę dla tradycyjnego bigosu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - dynia (średnia): 0.5 sztuki
    - cukinia: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - krojone pomidory (w puszce lub kartoniku): 1 opakowanie
    - kapusta pekińska: 0.5 sztuki
    - czosnek w ząbkach: 1 ząbek
    - pieczarki świeże: 8 sztuk
    - koncentrat pomidrowy: 2 łyżki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - Imbir zmielony: 0.5 łyżeczki
    - słodka papryka mielona: 1 łyżeczka
    - tymiane suszony: 2 łyżeczki
    - przyprawa kuchni meksykańskiej: 2 łyżeczki
    - olej do smażnie: 3 łyżki
    - sól ,pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Warzywny bigos z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.
  • 2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować