Warzywny gulasz na mleku

0 (0 ocen)

Gulasz wgetariański pełen warzyw, o intensywnie korzennym aromacie, gotowany na mleku.

Składniki:

  • 1 większa cukinia (450g)
    4 średnie ziemniaki (łacznie 300g)
    1 duża marchewka (250g)
    3 małe pomidory (250g)
    9 cm-owy kawałek pora
    2 ząbki czosnku
    po 1/2 pęczka koperku i bazylii
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1 szklanka bulionu warzywnego
    3 - 4 łyżeczki mąki pszennej
    po 1/2 łyżeczki mielonych przypraw: cynamonu, owoców kolendry, kminku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Warzywny gulasz na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywny gulasz na mleku 1. W garnku rozgrzać olej, dodać pora posiekanego w piórka, czosnek pokrojony w półplasterki, cynamon, kolendrę oraz kminek. Chwilę smażyć, aż warzywa się zeszklą.
  • Warzywny gulasz na mleku 2. Cukinię pokroić w ćwierćtalarki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Zieleninę posiekać. Wymienione składniki dołożyć do garnka. Wlać bulion i 1/2 szklanki mleka. Gotować 10 min.
  • Warzywny gulasz na mleku 3. Następnie dodać pomidory pokrojone w cząstki. Gotować około 5 min.
  • Warzywny gulasz na mleku 4. W pozostałej ilości mleka rozprowadzić mąkę, zawiesinę wlać do gulaszu. Wymieszać i chwilę gotować. Danie doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować