Wareniki

4.48 (149 ocen)

  • 60 min

Wareniki to ukraiński odpowiednich naszych pierogów...U mnie z nadzieniem Ziemniaczano- pieczarkowym

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1 płaska łyżeczka soli
    mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć śmietany 80g.
    1/2 łyżeczka sody

    750 gram ziemniaków
    około 15 pieczarek
    1 cebula
    mała główka czosnku
    sól oraz pieprz
    olej rzepakowy lub masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Wareniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy.
    Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku.
  • 2. Mąkę z solą przesypujemy do miski, jogurt mieszamy z sodą, dodajemy do mąki wlewamy wodę i wyrabiamy.
    Następnie ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka i nadziewamy ciasto farszem.
    Wrzucamy do wrzątku i gotujemy aż pierogi wypłyną na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować