Wariacje na temat tortu kawowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę (tak aby można było odwrócić miskę do góry dnem - bez obaw że podłoga bedzie do umycia). Dodajemy cukier i miksujemy do momentu aż będzie niewyczuwalny żaden kryształek. Dodajemy 6 żółtek rozrobionych z 1 łyżeczką octu. Delikatnie mieszamy. Dolewamy olej i partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 - 35min w piekarniku nagrzanym do 180st. C. Gdy ciasto się upiecze wówczas wyłączam piekarnik z ciastem w środku i zostawiam na pół godzinki. Po tym czasie lekko otwieram drzwiczki piekarnika i zostawiam tak, aż do całkowitego wystygnięcia.
2.Dwa budynie (na 0,5l mleka każdy) gotuje w 0,5l mleka. Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Z reguły, jeśli tort robię wieczorem, wówczas budyń przygotowuję sobie rano.
3.Przechodzimy do przygotowania kremu. Ubijamy razem miękkie masło, margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Miksujemy i po trochu, partiami dodajemy zimny budyń. Ubijamy do czasu aż masa będzie puszysta. Kwasek cytrynowy rozpuszczamy w dosłownie kilku kroplach wody i wlewamy do masy. Ilość kwasku zależy od naszych upodobań. Mieszamy. Jeśli krem jest odpowiednio kwaśny do masy można dodać kawę. Ja sypię ok. 2 łyżki kawy. Dokładnie wymieszać. Krem gotowy.
4.Biszkopt wyjmujemy z blachy i kroimy na 3 równe części. Nasączamy pierwszą część sokiem z wiśni i nakładamy krem. Równomiernie go rozsmarowujemy. Wykładamy owoce na krem. Przykrywamy drugą częścią biszkopta. Postępujemy z nią tak jak z poprzednią. Nasączamy. Nakładamy krem i owoce. Przykrywamy trzecią częścią biszkopta. Nasączamy biszkopt i nakładamy krem. Boki ciasta również pokrywamy kremem.
5.Pozostaje nam dekoracja, ale to już zależy od naszej wyobraźni. Ja użyłam lukru plastycznego, ale można zastąpić go wiórkami kokosowymi, owocami, albo użyć kremu kawowego - jeśli nam zostanie.
Porady
Tort najlepszy jest na następny dzień - po odstaniu biszkopt nasiąka kremem.
Komentarze