Warkocz drożdżowy z masą jabłkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Rozkruszyć drożdżż do miseczki, zalać ciepłym mlekiem, dodając szczyptę cukru i szczyptę mąki.Mieszać,aż drożdże się rozpuszczą.Pozostawić do wyrośnięcia.W tym czasie przesiać mąkę do miski,dodać cukier,sól, skórkę z cytryny oraz pomarańczy i wyrośnięte drożdże.Zagnieść ciasto.Na koniec dodać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę zagniatać.Odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut.
2.Masa jabłkowa:
Rozpuścić w garnku masło.Dodać pokrojone w kostkę jabłka, cynamon, cukier wedle uznania i rodzynki.Gotować ,aż jabłka się całkowicie rozpuszczą.Ostudzić.
3.Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier zagniatać palcami,aż powstanie kruszonka.
4.Gdy ciasto już podrośnie podzielić je na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek. Każdy z placków posmarować masą jabłkową,pozostawiając puste brzegi. Zwinąc w rolady.W każdej z nich zlepić brzegi,żeby masa nie wypłynęła.Zwinięte rolady przeplatać ze sobą,jak warkocz.Przełożyć do blachy posmarowanej olejem i pozostwaić do "napuszenia" przez ok.20 minut.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.Piec przez ok.45 minut w tem.180 stopni (termoobieg).Smacznego
Porady
Zamiast pracochłonnej masy jabłkowej można użyć konfitury lub cynamonu wymieszanego z cukrem.
Komentarze