Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkujemy je na dwa duże prostokąty, które układamy na papier do pieczenia.
2.Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
3.Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach.
4.Ciasto nacinamy w następujący sposób: wzdłuż dłuższego boku z obu stron robimy kilka ukośnych nacięć, tak by na środku zostało ok. 6 cm ciasta niepociętego na farsz. Na tak przygotowanym cieście układamy farsz z pieczarek, następnie podsmażonego kurczaka, polewamy to keczupem lub sosem słodko- kwaśnym i posypujemy startym serem.
5.Zaplatamy ciasto. Na zmianę przekładamy prawy – lewy. Pomiędzy paskami powinna zostać mała przerwa, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 minut aż ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące. Smak warkocza przypomina smak pizzy. Można go podawać z sosem czosnkowym.
Komentarze