Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami

4.99 (154 ocen)

  • 60 min

Zachwyci najbardziej wymagającego smakosza:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    3 łyżki oleju ( ja daję oliwę z oliwek)
    sól
    rozczyn:1/3 kostki drożdży, 1/2 szklanki wody, łyżka cukru, 2 łyżki mąki
    Farsz:
    1 filet z kurczaka
    1 cebula
    250 g pieczarek
    250 g żółtego sera
    przyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, oregano
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju
    keczup lub sos słodko-kwaśny
Wystaw ocenę:

4.99 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warkocz 1. Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkujemy je na dwa duże prostokąty, które układamy na papier do pieczenia.
  • warkocz 2. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
  • warkocz 3. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach.
  • warkocz 4. Ciasto nacinamy w następujący sposób: wzdłuż dłuższego boku z obu stron robimy kilka ukośnych nacięć, tak by na środku zostało ok. 6 cm ciasta niepociętego na farsz. Na tak przygotowanym cieście układamy farsz z pieczarek, następnie podsmażonego kurczaka, polewamy to keczupem lub sosem słodko- kwaśnym i posypujemy startym serem.
  • warkocz 5. Zaplatamy ciasto. Na zmianę przekładamy prawy – lewy. Pomiędzy paskami powinna zostać mała przerwa, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 minut aż ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące. Smak warkocza przypomina smak pizzy. Można go podawać z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować