Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Puszyste, drożdżowe ciasto w zdrowszej wersji (z dodatkiem mąki żytniej), aromatyczny, szpinakowy farsz i morze roztopionej, ciągnącej się mozzarelli - ta potrawa to moja definicja kulinarnego raju. Polecam jeść ten warkocz na gorąco, jako alternatywę dla pizzy, albo na zimno, np. na przekąskę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Proporcje na 2 duże warkocze:
    Ciasto:
    - szklanka mąki pszennej + do podsypania,
    - szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej,
    - ok. 150 ml letniego mleka,
    - 3 dag świeżych drożdży,
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - 1/2 łyżeczki soli,
    - łyżeczka cukru.
    Farsz:
    - 0,5 kg świeżego szpinaku,
    - 150 g mozzarelli,
    - 2 pomidory,
    - 1-2 ząbki czosnku,
    - łyżka mleka,
    - łyżka oleju rzepakowego,
    - sól, czarny pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warkocz drożdżowy ze szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki pszennej i żytniej, a następnie rozpuszczamy w ok. 100 ml letniego mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 20 minut).
  • 2. Obie mąki przesiewamy przez sito do miski, dodajemy sól, mieszamy. W suchych składnikach robimy dołek, wlewamy wyrośnięte drożdże i łyżkę oliwy z oliwek oraz stopniowo resztę letniego mleka, tyle, by powstało gładkie i elastyczne ciasto.
    Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (20-30 minut).
  • 3. Przygotowujemy farsz: Szpinak myjemy, przebieramy, usuwamy łodyżki. Liście szpinaku zanurzamy we wrzątku, a następnie dokładanie odsączamy na sicie. Odsączony szpinak siekamy.
    Z pomidorów zdejmujemy skórkę, usuwamy pestki, miąższ kroimy w kosteczkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i odsączony, posiekany szpinak, smażymy razem ok. 3 minut. Dodajemy łyżkę mleka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze 2 minuty, do momentu odparowania całości wody. Szpinak studzimy.
  • 4. Mozzarellę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    W misce mieszamy ze sobą podduszony i ostudzony szpinak, pomidory oraz 3/4 startej mozzarelli. Przygotowany farsz dzielimy na dwie części.
  • Warkocz przed pieczeniem 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części.
    Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na prostokątny placek o grubości ok. 4 mm.
    Rozsmarowujemy 1/2 farszu i zwijamy roladę, końce rolady sklejamy.
    Roladę rozcinamy wzdłuż na pół, zachowując jeden koniec nieprzecięty.
    Oba paski przeplatamy przez siebie tworząc coś na kształt warkocza. Końce sklejamy ze sobą. Przygotowany warkocz przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Drugi warkocz przygotowujemy w taki sam sposób.
    Wierzch każdego warkocza posypujemy resztą startej mozzarelli.
    Blachę z warkoczami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 10 minut.
  • 6. Warkocze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25 minut, do momentu aż się zarumieni.
    Podajemy na gorąco, jako danie obiadowe lub na zimno, jako przekąskę.

Porady

Poza sezonem danie można przygotować na bazie mrożonego szpinaku. Należy go wcześniej dokładnie rozmrozić i odsączyć na sicie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować