Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mięciutkie bułeczki o smaku Italii. Bazylia i suszone pomidory idealnie ze sobą współgrają tworząc smakowity duet.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 5 bułek:

    4 szklanki mąki pszennej

    30g świeżych drożdży

    2 łyżeczki cukru

    1/2 łyżeczki soli

    1 szklanka mleka

    1/2 szklanki przegotowanej letniej wody

    30g roztopionej margaryny np. Kasia, Palma

    2 jajka

    1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olejowej (200g)

    garść siekanej bazylii

    1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasta

Warkocz śniadaniowy z bazylią i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto do wyrośnięcia 1. Pół szklanki letniego mleka, cukier, 2 łyżki mąki oraz drożdże łączymy ze sobą do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę ciepłego mleka, letnią wodę, roztopiony tłuszcz, sól, jajka oraz pokrojone drobno pomidory, bazylię, zioła prowansalskie i olej ze słoiczka po pomidorach. Wlewamy rozczyn drożdżowy, mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Bułeczki 3. Gotowe ciasto dzielimy na 15 części. Każdą rolujemy na dł. ok 12-15 cm. Do jednej bułki potrzebujemy trzy kawałki ciasta. Kładziemy je obok siebie, zlepiamy górę i formujemy tak jak warkocza. Końcówkę zlepiamy i podwijamy pod spód. Zostawiamy do wyrośnięcia, a następnie pieczemy ok 20-25 min w temp. 180 st C.

Porady

Bułki można przed upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bułka Drożdże Suszone pomidory Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować