Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Smakuje również jako przekąska bezpośrednio do rączki. Pięknie się prezentuje na stole. Łatwa w wykonaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    30 dag pieczarek
    1 średnia cebula
    4 grubsze plastry żółtego sera
    Sól, pieprz do smaku
    Olej do smażenia
    Papier do pieczenia
    1 małe jajko
    Sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Warkocze z ciasta francuskiego z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju, wyjąć z oleju. Pieczarki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Na oleju na którym smażyła się cebula podsmażyć pieczarki, dodać cebulę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, odparować z nadmiaru wody, wystudzić. Ciasto francuskie przekroić na 4 części. Naciąć wzdłuż dłuższych brzegów paseczki o szerokości około ½ cm. Plastry sera pokroić na cienkie paseczki. Wystudzone pieczarki wyłożyć na nie naciętą część ciasta, przykryć paseczkami sera. Zaplatać warkocze, tak by przykryły pieczarki i ser. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować warkocze rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Zapiekać w temp. 200 stopni 40 minut by ciasto się mocno zrumieniło. Ciepłe warkocze podawać z czerwonym barszczykiem.

Porady

1.pieczarki można doprawić bulionem warzywnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować