Warkocze kakaowe i bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy i mieszamy z jogurtem (po wymieszaniu ma być lekko ciepłe). Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, rozcieramy z połową mleka z jogurtem. Odstawiamy na chwilę aby podrosło.
2.Do rozczynu dodajemy resztę mąki, cukry waniliowe, resztę mleka, miękką margarynę i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto aż przestanie kleić się do miski i rąk (ok. 10 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
3.Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i posypujemy cienką warstwą kakao i cukru. Składamy na pół, rozwałkowujemy i znów posypujemy cukrem i kakao. Następnie po raz kolejny na pół i rozwałkowujemy. Kroimi w paski (ok. 2cm szerokości) i zaplatamy po 3 w warkocze. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i dostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Drugą część ciasta mieszamy w misce z rodzynkami i skórką pomarańczową, przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, kroimy w paski i zaplatamy warkocze. Odstawiamy do podrośnięcia.
4.Wyrośnięte warkocze smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20- 25 minut w 180 stopniach C.
Porady
Do warkoczy bakaliowych możemy również dodać pokrojone suszone śliwki bądż morele lub żurawinę.
Komentarze