Warkocze kakaowe i bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo łatwe i super smaczne. Zrobi je nawet początkująca gospodyni domowa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 10 dag drożdży
    1 kg mąki
    2 op. cukru waniliowego
    kostka margaryny
    5 łyżek cukru
    pół szkl. mleka
    mały jogurt naturalny (180g)
    3 jajka
    kakao
    rodzynki, skórka pomarańczowa
    cukier do posypania

Warkocze kakaowe i bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy i mieszamy z jogurtem (po wymieszaniu ma być lekko ciepłe). Drożdże wkruszamy do miski, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki, rozcieramy z połową mleka z jogurtem. Odstawiamy na chwilę aby podrosło.
  • 2. Do rozczynu dodajemy resztę mąki, cukry waniliowe, resztę mleka, miękką margarynę i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto aż przestanie kleić się do miski i rąk (ok. 10 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i posypujemy cienką warstwą kakao i cukru. Składamy na pół, rozwałkowujemy i znów posypujemy cukrem i kakao. Następnie po raz kolejny na pół i rozwałkowujemy. Kroimi w paski (ok. 2cm szerokości) i zaplatamy po 3 w warkocze. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i dostawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Drugą część ciasta mieszamy w misce z rodzynkami i skórką pomarańczową, przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy, kroimy w paski i zaplatamy warkocze. Odstawiamy do podrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte warkocze smarujemy mlekiem, posypujemy cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20- 25 minut w 180 stopniach C.

Porady

Do warkoczy bakaliowych możemy również dodać pokrojone suszone śliwki bądż morele lub żurawinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy