Moim zdaniem drożdżówki z owocami to zestawienie idealne. Te które ostatnio zrobiłam były najlepsze jakie do tej pory jadłam, pachnące,delikatne, mięciutkie, nie za słodkie, takie jak lubię :) Polecam
Składniki:
Na 8 drożdżówek:
250 g mąki pszennej
120 g mąki krupczatki
30 g świeżych drożdży
2 jajka
3 łyżki cukru
3/4 szklanki maślanki
pół szklanki oleju
Warkocze obfitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.
Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
2.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części.
Każdą rozwałkowujemy na kwadrat lub owal o wymiarach mniej więcej 10 x 15 cm.
Każdy kawałek nacinamy (najwygodniej radełkiem) po bokach w odstępach około 1,5 cm tworząc paseczki ale pamiętając o tym aby nie rozciąć środka na którym ułożymy owoce.
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na około 20 minut .
3.Po tym czasie środek każdego placuszka smarujemy białkiem jajka i układamy pokrojone w plasterki truskawki, po kilka malin a także jagód.
Następnie na zmianę przeplatamy paseczki.
Z wierzchu ciasto smarujemy żółtkiem jajka.
4.Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 200 stopniach.
Komentarze