Warstwowa sałatka śledziowo-jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę szorujemy, gotujemy w łupinkach- studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach do osobnych naczyń. Ogórki także ścieramy i odciskamy. Śledzie i cebulę kroimy w drobną kostkę.
2.Do przezroczystego naczynia dajemy połowę ziemniaków- dociskamy, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy majonezem. Na ziemniaki rozsypujemy równomiernie cebulę, a na cebulę wykładamy śledzie. Następnie kładziemy warstwę ogórków- dociskamy, smarujemy majonezem. Na ogórki dajemy resztę ziemniaków, przyprawiamy solą i pieprzem, wykładamy marchewkę-dociskamy i smarujemy resztą majonezu.
Na wierzch ścieramy ugotowane na twardo jajka - oprószamy grubo mielonym pieprzem.
Komentarze