500 g filetów śledzia w oleju
4 średnie, pieczone buraki
4 jajka
1 biała cebula
200 g selera ze słoiczka
puszka kukurydzy
300 g ogórków konserwowych
6 łyżek majonezu
1 puszka mini czerwonej fasoli
sól, pieprz do smaku
Warstwowa sałatka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy przez czterdzieści minut w 200 stopniach (można to zrobić przy okazji, np podczas pieczenia ciasta lub pasztetu ;)). Następnie studzimy je, obieramy i ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach.
Na dnie miski układamy pokrojone w kostkę śledzie, następnie posiekana drobno i przelana wrzątkiem biała cebula, kukurydza, ogórki, seler, buraczki, fasolka, warstwa doprawionego solą oraz pieprzem majonezu i starte na najmniejszych oczkach jajka.
Dekorujemy rzeżuchą.
Sałatkę można też podawać wymieszaną, jednak moim zdaniem o wiele ładniej prezentuje się w warstwach. ;)
Porady
Dzięki przelaniu wrzątkiem cebuli stanie się mniej ostra i smaczniejsza.
Komentarze