Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna

5 (160 ocen)

  • 45 min

Warstwowa zapiekanka z mięsem ziemniakami i warzywami pod pierzynką ze śmietany i sera to obiad z fantazją-ciepły posiłek warto czasem przyrządzić inaczej niż zwykle, w jednym naczyniu-dość że szybko to z pewnością będzie to miła odmiana dla rodziny!

  • 45 min

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
    7-8 ziemniaków
    1 cukinia
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    szczypta ostrej papryki
    sól i pieprz do smaku
    przyprawa do ziemniaków do smaku

    Zalewa śmietanowo-serowa:
    300 ml śmietany 18%
    3 łyżki majonezu
    20 dag ser żółtego
    szczypta soli
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Warstwowa zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ksktpt 1. Ziemniaki skrobiemy, płuczemy gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, zimne kroimy na grubsze plastry.
    Paprykę i cebulę obieramy kroimy w kostkę szklimy na oleju, w trakcie dodajemy mięso mielone , smażymy około 7 minut od czasu do czasu mieszając.Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • image-0fowiry 2. W natłuszczonym wcześniej naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę pokrojonych ziemniaków oraz cukinii, posypujemy przyprawami,
  • image-13s19r0 3. wykładamy całą masę mięsną, znów przykrywamy plastrami cukinii i ziemniaków.
  • image-01ssggo 4. Zalewa śmietanowa:
    Śmietanę rozprowadzamy z majonezem, doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy starty na tarce ser żółty, mieszamy polewamy wierzch zapiekanki.
    Pieczemy w piekarniku około 30 minut w temp 180*c.
    Serwujemy gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować