Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym

0 (0 ocen)

Ta wersja jest o wiele łatwiejsza i szybsza niż tradycyjne gołąbki a smakuje równie wspaniale.

Składniki:

  • Farsz:

    500g mięsa mielonego wieprzowego
    2 torebki kaszy jaglanej
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    marchewka
    kawałek selera
    sól
    pieprz
    2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
    łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

    Sos:

    2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki)
    garść suszonych prawdziwków
    cebula
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    1,5 szkl śmietanki 30%

    Pozostałe składniki:

    kapusta włoska
    1 szkl startego sera żółtego
    margaryna do posmarowania naczynia
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz mięsny z kaszą jaglaną 1. Kapustę obgotować w dużym garnku, stopniowo odcinając miękkie już liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde można je całkiem usunąć. Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić.
  • Układać warstwy kapusty i farszu 2. Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec ok pół godziny w 180st. Po tym czasie zdjąć folię, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 15 min. Podawać z sosem i posypane natką pietruszki.
  • Sos grzybowy 3. Sos: grzyby suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować