Warstwowe purée warzywno - rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy z włoszczyzną (marchewka, pietruszka, seler) w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy w osobnym rondelku w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Por doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę ziemniaków blendujemy z marchewką i selerem i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
2.W osobnej miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem, pietruszką oraz z dodatiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym.
3.W pierścieniu do puree układamy każdą warstwę. Najpierw warstwę zieloną (wyrównujemy), następnie warstwę białą, czyli rybę a na sam koniec warstwę pomarańczową. i Delikatnie wyciągamy pierścień. (jeśli nie mamy specjalnego pierścienia, możemy użyć zwykłej salaterki i użyć jej jak formy do babki z piasku :)
Porady
Potrawa dobrze smakuje z sosem cytrynowym, holenderskim albo beszamelowym :)
Komentarze