Warstwowe ciasto truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę , dolewając ciepłą wodę.
Do utartych żółtek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , dokładnie połączyć , z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą jajeczną . Wylać na blachę o wymiarach 24/35 cm . piec około 15 minut w temp 170 *C .
Tak samo przygotować pozostałe dwa biszkopty .
2.MASA:
Cukier , galaretkę , żelatynę i cukier waniliowy wymieszać ,zalać szklanką wrzącej wody ,dokładnie rozpuścić ( jeśli galaretka nie chce się rozpuścić należy podgrzewać cały czas mieszają ) odstawić do przestygnięcia
Ser zmiksować blenderem ,wlać przestudzoną galaretkę , zmiksować na jednolitą masę , odstawić do całkowitego wystygnięcia ( uważać żeby nie stężała ) masa powinna być lejąca .
Śmietanę ubić delikatnie połączyć z masą serową .
Do gotowej masy dodać oczyszczone i pokrojone truskawki .
WARSTWA TRUSKAWKOWA:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody , truskawki oczyścić i pokroić na połówki .
3.PRZEŁOŻENIE PLACKA :
Biszkopt - masa serowa z truskawkami - biszkopt -pokrojone truskawki - tężejąca galaretka - biszkopt
Komentarze