Warstwowy deser z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę wymieszaj w 6 łyżkach wody, odstaw do napęcznienia. Śmietankę ubij z 3 łyżeczkami cukru pudru na sztywno. Napęczniałą żelatynę rozpuść ciągle mieszając na małym ogniu (nie może gotować). Rozpuszczoną żelatynę wymieszaj z ubitą śmietanę. Masę przełóż do pucharków/ kieliszków do wina. Czekoladę pokrój ostrym nożem w drobną kostkę i posyp nią wierzch bitej śmietany w pucharku. Wstaw na 15 minut do lodówki.
2.Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Włóż do wysokiego naczynia (3 zostaw do dekoracji), dodaj 2 łyżeczki cukru pudru i zmiksuj blenderem na mus. Mus wylej do pucharków z śmietaną. Ciasteczka amaretti pokrusz wałkiem na drobno i udekoruj wierzch deseru. Wstaw deser z truskawkami
na 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem udekoruj pozostałymi truskawkami.
Komentarze