Warstwowy przysmak

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie sprawia mi wielką przyjemność, dlatego bardzo często wyręczam w tym żonę. W przygotowywaniu potraw pomaga mi córcia Gabrysia.

Składniki:

  • ● 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
    ● 5 jajek
    ● 20 dag żółtego sera
    ● 1 cebula
    ● 20 dag majonezu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Warstwowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka osączamy z oleju.
    Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy
    białka od żółtek. Białka
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach, żółtka siekamy. Ser
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Cebulę obieramy i kroimy
    w drobną kostkę.
  • 2. Sałatkę układamy w salaterce
    warstwami. Na spodzie wykładamy
    starte białka, które posypujemy startym żółtym serem.
    Na ser wykładamy połowę
    rozdrobnionego tuńczyka, przykrywamy
    pokrojoną cebulą
    i smarujemy grubą warstwą
    majonezu (połowa słoika). Na
    majonezie układamy resztę
    tuńczyka, przykrywamy pozostałym
    majonezem.
  • 3. Wierzch dekorujemy posiekanymi
    żółtkami. Sałatkę wkładamy
    na 2-3 godziny do lodówki.

Porady

Sałatka najlepiej wygląda podana w przezroczystej salaterce. Dla zaostrzenia smaku można ją wzbogacić warstwą pokrojonych ogórków korniszonych lub papryki konserwowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować