W daniach śląskich często używa się kapusty (kiszonej, modrej czy też młodej). Oto kolejny przepis z jej wykorzystaniem - wątróbka w kapuście. Kiedyś właśnie tak moja babcia przyrządzała wątróbkę.
Wątróbka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbka fest opłukoć, na talyrzu łobsypać jom mąką. Tera ugotoweć kapusta na pół twardo w słonyj wodzie, łodcedzić i przełonaczyć nazot do tego boncloka. Wloć tela wody aby ino zadekować ta kapusta, postawić na kuchenka. Ciepnyńć pokrote pieczarki i chwila poddusić. Dodać tomaty, soli, korzenia i majeranku, jeszcze chwila poddusić. Na rozgrzany fet na patelni ciepnyńć wątróbki, chwila posmażyć i podlać trocha wody. Tera wloć kapusta w tomatyn zołzie i dusić, aże wątróbka bydzie fertik.
2.Wątróbkę dobrze opłukać, wyłożyć na talerz i obsypać mąką. W garnku ugotować kapustę na pół twardo, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać tyle wody, aby tylko przykryła kapustę. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ponownie chwilę poddusić. Na rozgrzanej patelni przysmażyć wątróbki, zalać niewielką ilością wody. Dodać kapustę w sosie pomidorowym i dusić do momentu kiedy wątróbka będzie miękka.
Komentarze