Wątróbka w kapuście

4.5 (149 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

W daniach śląskich często używa się kapusty (kiszonej, modrej czy też młodej). Oto kolejny przepis z jej wykorzystaniem - wątróbka w kapuście. Kiedyś właśnie tak moja babcia przyrządzała wątróbkę.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 200 gramów
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    - kapusta młoda: 300 gramów
    - pieczarki: 100 gramów
    - koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
    - sól, pieprz, majeranek: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbka fest opłukoć, na talyrzu łobsypać jom mąką. Tera ugotoweć kapusta na pół twardo w słonyj wodzie, łodcedzić i przełonaczyć nazot do tego boncloka. Wloć tela wody aby ino zadekować ta kapusta, postawić na kuchenka. Ciepnyńć pokrote pieczarki i chwila poddusić. Dodać tomaty, soli, korzenia i majeranku, jeszcze chwila poddusić. Na rozgrzany fet na patelni ciepnyńć wątróbki, chwila posmażyć i podlać trocha wody. Tera wloć kapusta w tomatyn zołzie i dusić, aże wątróbka bydzie fertik.
  • 2. Wątróbkę dobrze opłukać, wyłożyć na talerz i obsypać mąką. W garnku ugotować kapustę na pół twardo, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Wlać tyle wody, aby tylko przykryła kapustę. Dodać pokrojone pieczarki i chwilę poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, majeranek i ponownie chwilę poddusić. Na rozgrzanej patelni przysmażyć wątróbki, zalać niewielką ilością wody. Dodać kapustę w sosie pomidorowym i dusić do momentu kiedy wątróbka będzie miękka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować