Propozycja na szybkie i smaczne przyrządzenie wątróbki drobiowej w sosie musztardowo - warzywnym. Danie dobrze łączy smak podrobów z delikatną nutką słodyczy musztardy kremskiej i warzyw.
30 min
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule białe
- 2 marchewki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżeczki musztardy kremskiej
- 1 duża szczypta mąki pełnoziarnistej
- sól do smaku
- czarny pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Wątróbka w sosie musztardowo - warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w piórka, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
2.Mięso smażymy na oleju rzepakowym, a kiedy wątróbka zacznie się smażyć, dorzucamy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i marchewkę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną.
3.Następnie całość zalewamy około 150 ml wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy 4 łyżeczki musztardy i dużą szczyptę mąki pełnoziarnistej, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam ją z ziemniaczkami i sałatą, ale równie dobrze sprawdzi się ona ze świeżym pieczywem.
Komentarze