Wątróbka w sosie musztardowo - warzywnym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na szybkie i smaczne przyrządzenie wątróbki drobiowej w sosie musztardowo - warzywnym. Danie dobrze łączy smak podrobów z delikatną nutką słodyczy musztardy kremskiej i warzyw.

  • 30 min

Składniki:

  • - 400 g wątróbki drobiowej
    - 2 cebule białe
    - 2 marchewki
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 4 łyżeczki musztardy kremskiej
    - 1 duża szczypta mąki pełnoziarnistej
    - sól do smaku
    - czarny pieprz
    - olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w sosie musztardowo - warzywnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki.

    Cebule kroimy w piórka, natkę pietruszki siekamy, a marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 2. Mięso smażymy na oleju rzepakowym, a kiedy wątróbka zacznie się smażyć, dorzucamy pokrojoną cebulę, natkę pietruszki i marchewkę. Wszystko razem smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną.
  • 3. Następnie całość zalewamy około 150 ml wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut. Po tym czasie dodajemy 4 łyżeczki musztardy i dużą szczyptę mąki pełnoziarnistej, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Wątróbkę podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam ją z ziemniaczkami i sałatą, ale równie dobrze sprawdzi się ona ze świeżym pieczywem.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować