Wątróbka w winno porzeczkowym sosie z czerwona cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1,Wątróbkę oczyscic z błon i żyłek , pokroić na kawałki, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozgrzać patelnię, dodać masło i olej roślinny. Wątróbkę obsmażyć z obu stron do miękkości ,na koniec przyprawic sola i pieprzem do smaku.Watróbke przełozyc na talerz.
2. Na patelni, na której smażyła się wątróbka podsmażyć pokrojone w krążki czerwone cebule . Dodać bulion, wino , szczypte cukru i dusić , mieszając przez 2 -3minuty do odparowania alkoholu i zredukowania koncentracji cieczy.
Potem dodać oczyszczone, ze szczypułek czarne porzeczki ,całosc ponownie dusic 2-3 minuty.
Do sosu winno porzeczkowego dodac watróbkę i wszysto razem chwile dusic.Podawac gorace:)Smacznego:)
Porady
mozna podawac z ziemniakami lub świezym pieczywem.
Komentarze