Wątróbka w winno porzeczkowym sosie z czerwona cebulą

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

polecam watróbke w winnym sosie z czarnymi porzeczkami-danie aromatyczne, lekko kwaskowe , smaczne, -połaczenie przepyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    2 czerwone cebule
    120 g świeżych czarnych porzeczek
    200 ml wina czerwonego wytrawnego
    1 stołowa łyżka oleju roślinnego
    1 stołowa łyżka masła
    około 40 ml bulionu
    szczypta cukru
    natka ewentualnie mięta do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w winno porzeczkowym sosie z czerwona cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1,Wątróbkę oczyscic z błon i żyłek , pokroić na kawałki, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
    Rozgrzać patelnię, dodać masło i olej roślinny. Wątróbkę obsmażyć z obu stron do miękkości ,na koniec przyprawic sola i pieprzem do smaku.Watróbke przełozyc na talerz.

    2. Na patelni, na której smażyła się wątróbka podsmażyć pokrojone w krążki czerwone cebule . Dodać bulion, wino , szczypte cukru i dusić , mieszając przez 2 -3minuty do odparowania alkoholu i zredukowania koncentracji cieczy.
    Potem dodać oczyszczone, ze szczypułek czarne porzeczki ,całosc ponownie dusic 2-3 minuty.

    Do sosu winno porzeczkowego dodac watróbkę i wszysto razem chwile dusic.Podawac gorace:)Smacznego:)

Porady

mozna podawac z ziemniakami lub świezym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować